Ik ben bij een alternatieve behandelaar geweest en heb nog geen resultaat, ik ben eigenlijk zieker geworden. Nu krijg ik een vreselijk hoge rekening. Moet ik die betalen?
Ten eerste: wij geven mensen altijd het advies vooraf goed te vragen wat de behandeling precies gaat kosten en uit te zoeken of men dit ergens (gedeeltelijk) vergoed krijgt, dit voorkomt schrikken achteraf. (Omdat we in de reguliere zorg vaak geen rekeningen zien beseffen veel mensen niet wat consulten van soms wel een uur kunnen kosten.)

Ten tweede: in de gezondheidszorg is het zo dat u een behandeling die u heeft ondergaan altijd dient te betalen (als er goede afspraken zijn en de behandelaar zich daaraan houdt.)

De meeste beroepsverenigingen hebben richtlijnen voor de tarieven (minimum en maximum). U kunt wel een klacht indienen over een verkeerde behandeling, maar niet over een nota voor een behandeling die niet geholpen heeft. Ten derde: bij veel alternatieve behandelingen is het zo dat als het eigen herstelmechanisme van het lichaam aan het werk gezet wordt, de patient zich in het begin wel zieker kan voelen. Dit kan dus juist een goed teken zijn! Alleen een degelijk opgeleide arts/therapeut kan het onderscheid maken tussen een genezingsreactie en het zieker worden van de patient.